|
Bierrecepten - WinterbierIndex
Huub Soemers - Zwarte ZoemerIngrediënten voor 10 liter3400 gram pilsmout 100 gram tarwemout 250 gram karamelmout 20 gram Hallertauhop 8% 10 gram koriander 150 gram honing 300 gram bruine kandijOm een behoorlijke donkere kleur te krijgen is er gebruik gemaakt van een kleine hoeveelheid zelf gebrande kristalsuiker. Deze is in een pan zolang verwarmd totdat deze ging karameliseren. Hierdoor kleurt het bier maar krijgt het geen branderige smaak. Maischschema temperatuur 52C 62C 72C tijd (in minuten) 22 45 45Maischwater: 10 liter. Spoelwater: 7 liter. Het spoelwater is aangezuurd met melkzuur
tot het beslag een pH had van 5,4.
Dennis Groothuis - DecemberkoningIngrediënten voor 10 liter:1600 gram pilsmout 400 gram tarwemout 320 gram munichmout (20 ebc) 160 gram ambermout (50 ebc) 160 gram caramout 120 (voorheen kristalmout genoemd) 300 gram maïsvlokken 15 gram Hallertauer hoppellets 20 gram Challanger bloemen 5,2 % 1 theel. kaliumchloride 1 theel. Iers mos (laatste 10 min. koken)Maischschema temperatuur 55C 62C 72C 78C tijd (in minuten) 30 40 30 1Maischwater: 10 l Spoelwater: 8 l Kooktijd: 75 minuten. Challanger begin koken. Hallertauer laatste 15 minuten. Gist: Delta V Begin SG: 1085 Eind SG: niet opgegeven Jan van Doesburg - Christmas AleIngrediënten voor 10 liter:2000 gram pilsmout 400 gram munichmout 200 gram chocolademout 350 gram kandijsuiker 200 gram honing 45 gram Northern Brewer 200 gram lactose 1/4 theel keukenzoutMaischschema temperatuur 38C 45C 52C 63C 72C 76C tijd (in minuten) 15 10 20 15 20 30Maischwater: 7 liter Spoelwater: 9 liter Kooktijd: 75 minuten. Na 10 minuten koken 35 gram hop. Laatste 10 minuten 10 gram hop. Gist: niet opgegeven Begin SG: 1075 Eind SG: niet opgegeven Albert van KaauwenIngrediënten voor 10 liter:1850 gram pilsmout 900 gram munichmout 300 gram cara 150 (voorheen kristalmout genoemd) 300 gram aromamout (voorheen karamelmout genoemd) 250 gram ambermout 65 gram Goldings 1 theel Iers mosMaischschema temperatuur 55C 65C 72C tijd (in minuten) 30 30 15Maischwater: 13 liter Spoelwater: 12 liter Kooktijd: 75 minuten Gist: Boots Begin SG: 1085 Eind SG: 1022 Antoinette ReijnenIngrediënten voor 10 liter:2500 gram pilsmout 300 gram cara 150 (voorheen kristalmout genoemd) 300 gram aromamout (voorheen karamelmout genoemd) 220 gram tarwevlokken 200 gram ambermout 100 gram zwarte mout 32 gram HallertauerMaischschema temperatuur 50C 63C 73C 78C tijd (in minuten) 30 45 30 5Maischwater: niet opgegeven Spoelwater: gespoeld tot 11,5 liter wort Kooktijd: er is ingekookt tot 10 liter wort Gist: trappistengist Begin SG: 1083 Eind SG: 1017 René van Gestel - WinterkoningIngrediënten voor 10 liter:3250 gram 15 EBC 250 gram 100 EBC (karamelmout) 250 gram honing 250 gram suiker 5 gram Northern Brewer hoppellets 10 gram Saaz hop (laatste 15 minuten)Maischschema temperatuur 50C 63C 72C 78C tijd (in minuten) 10 30 20 1Maischwater: 17,5 l Spoelwater: er is niet gespoeld Kooktijd: niet opgegeven Gist: niet opgegeven Begin SG: niet opgegeven Eind SG: niet opgegeven Frits HaenIngrediënten voor 10 liter:1500 gram pilsmout 700 gram munichmout 20 EBC 300 gram cara 120 (voorheen kristalmout genoemd) 300 gram ambermout 60 EBC 15 gram zwarte mout 150 gram honing 100 gram bruine kandij 20 gram Hersbrucker bloemen 20 gram Hallertauer bloemenMaischschema temperatuur 38C 45C 53C 63C 73C 78C tijd (in minuten) 15 15 30 45 30 5Maischwater: 10 liter Spoelwater: 7 liter Kooktijd: 90 minuten Gist: Farma bovengist (voorheen Farma trappist genoemd) Begin SG: niet opgegeven Eind SG: niet opgegeven Erik Bouwman - Paasij WinterbierVan bierbrouwersvereniging 't Wort Wat uit Hoofddorp ontvingen wij dit recept van een zogenaamd Winterbier. Het is niet zomaar een recept, maar wel het recept waarmee Erik Bouwman algemeen kampioen werd bij dit jaar gehouden Winterbierkampioenschap 1997.Ingrediënten voor 10 liter: 2500 gram pilsmout 130 gram kristalmout 320 gram ambermout 100 gram gierst 20 gram Northern Brewer (7,5 %) 5 gram Saaz (2,3 %) 2 gram koriander 250 gram gele basterdsuikerMaischschema temperatuur 52C 63C 73C 78C tijd (in minuten) 20 45 30 5Maischwater: 8,6 liter Spoelwater: 7 liter Kooktijd: het wort is 75 minuten gekookt. 50% van de Northern Brewer hop is meteen aan het begin van het kookproces toegevoegd. De rest van deze hop en alle Saaz is 15 minuten voor einde koken toegevoegd. Gistsoort: 1 zakje gedroogde Arsegan gist. Begin SG: 1085 Eind SG: 1030 Bijzonderheden: de pH is niet gecorrigeerd. Het wort is niet belucht maar wel terug gekoeld na het kookproces. Er is een giststarter gemaakt 2,5 uur voor deze aan het brouwsel werd toegevoegd. De hoofdvergisting vond gedurende 13 dagen plaats bij 24C. De lagering duurde 9 dagen bij een temperatuur van 15C. Ruud Zwart - Doppelbock WinterbierMet dit recept behaalde Ruud Zwart de 1e prijs in de categorie donker van het Winterbierkampioenschap 1997 georganiseerd door zustervereniging 't Wort Wat.Ingrediënten voor 10 liter: 2000 gram pilsmout (3 EBC) 2000 gram Münchenermout (20 EBC) 100 gram zwarte mout (400EBC) 70 gram Hallertauhop (2,8 %) 10 gram Saaz (2,3 %)Maischschema temperatuur 53C 62C 73C 78C tijd (in minuten) 15 60 60 15Maischwater: 7,5 liter Spoelwater: 8 liter Kooktijd: 2 uur! Gistsoort: Een zakje gedroogde Farmagist (voorheen Trappistgist genoemd). Begin SG: 1078 Eind SG: 1026 Bijzonderheden: De hop is in een keer toegevoegd. Het wort is niet belucht maar na het koken wel terug gekoeld. De pH is niet gecorrigeerd. Er is geen giststarter gebruikt. De hoofdgisting duurde 6 dagen bij kamertemperatuur. Het lageren duurde 19 dagen eveneens in de huiskamer.
Terug naar de overige bierrecepten. ![]() |