|
Bierrecepten - WeizenIndexGerry HageZoals je in dit clubblad (juni 1996) hebt kunnen lezen is Gerry Hage op bezoek geweest bij de Isar-brouwerij in München. Hier kreeg hij het recept voor Weizenbier, waarvan hij ons wil laten meegenieten.Ingrediënten voor 10 liter: 1000 gram tarwemout 940 gram pilsmout 30 gram caramout 4 gram hopMaischschema temperatuur 44C 62C 72C 78C tijd (in minuten) 10 20 20 5Maischwater: 7 liter Spoelwater: 6 liter Kooktijd: 90 minuten tot 10,6 liter over is
Jacques BertensDeze maand een ander recept van een bier dat ik onlangs gebrouwen heb. Het betreft een weizen. Bij een weizen moet minimaal 55% tarwemout gebruikt te worden, zo heb ik onlangs begrepen. Ik heb me strik aan deze richtlijn gehouden. Naast tarwemout heb ik enkel pilsmout gebruikt. Het is een zeer lichtgekleurd bier geworden. De meeste Duitse weizen zijn donkerder. Achteraf had ik spijt dat ik niet 2 - 4% cara 20 mout had toegevoegd zoals professor Narziss in zijn boek Abriss der Bierbrauerei aanbeveelt. Deze mout geeft een iets meer kleur en moutigheid.Voor een weizen is het bier vrij zwaar uitgevallen. Je kunt dus met wat minder mout toe. De gist die ik heb gebruikt is een echte weizengist afkomstig van Wyeast. Elders in dit blad kun je meer over de gisten van deze leverancier lezen. Ingrediënten voor 10 liter wort: 1550 gram tarwemout 1250 gram pilsmout 15 gram Saaz hopbloemen (Huisvlijt) bij begin koken 4 gram Target pellets, afkomstig van de cursus die ik volg in Gent, bij begin koken 1,5 gram Saaz pellets, afkomstig van de cursus die ik volg in Gent, bij laatste 10 min. kokenMaischwater: 10 liter Maischschema temperatuur 50C 61C 71C 77C tijd (in minuten) 10 30 20 5Spoelwater: 7 liter Kooktijd: 70 minuten Gist: Wyeast, nr. 3068, Weihenstephan Wheat Begin SG: 1059 Eind SG: 1013
Terug naar de overige bierrecepten. ![]() |