|
Bierrecepten - Tripel AbdijbierIndex
René van Gestel3e prijs categorie licht dikbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989Ingrediënten voor 10 liter: 3650 gram pilsmout 3 EBC 18 gram Hallertau Northern Brewer hoppellets 8% 12 gram Goldings overjarige hopbloemen 4% 275 gram lichte kandijsiroop (gekocht in België) 2 gram Iers Mos Maischschema temperatuur 50C 63C 72C tijd (in minuten) 30 30 45Maischwater: 14 liter Spoelwater: - liter Kooktijd: 75 minuten Gist: zelfopgekweekte West-Malle Tripel Begin SG: 1092 Eind SG: 1022 Ruud Bijl2e prijs categorie licht dikbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991Ingrediënten voor 10 liter: 2870 gram pilsmout 3 EBC 175 gram tarwemout 175 gram maïsvlokken 35 gram HallertauerMaischschema temperatuur 55C 62C 72C 78C tijd (in minuten) 30 45 20 10Maischwater: 7 liter Spoelwater: 6,5 liter Kooktijd: 75 minuten Gist: zelfopgekweekte Chimay-blauw Begin SG: 1090 Eind SG: 1020 Ron van Hees en Gerard v.d. MeerenHet recept is van Ron van Hees en Gerard v.d. Meeren, drievoudige prijswinnaars van het 9e Open Nederlands Kampioenschap voor Amateur-bierbrouwers (1992). Het bier had de naam "Bierre Fatale" en behaalde de 1e prijs in de categorie Licht Dikbieren.Ingrediënten voor 10 liter: 2570 gram pilsmout Bavaria Mouterij Lieshout 860 gram lichte moutextractpoeder Diastatische producten Lieden 40 gram Brewers Gold hop Farma Import Beverlo 1 gram Iers mos Farma Import BeverloMaischschema temperatuur 50C 60C 64C 75 tijd (in minuten) 20 15 75 120Maischwater: 8 liter Spoelwater: 4 liter Kooktijd: 60 minuten Gist: Farma gist Farma Import Beverlo Begin SG: 1073 Eind SG: 1025 Sander MaassenTijdens het 10e Open Nederlands Kampioenschap dat in voorjaar 1994 werd gehouden behaalde hij er een eerste prijs mee in de categorie licht dikbieren. Sander had het bier ingezonden als een tripel. Gezien de zwaarte en het licht kruidige karakter (afkomstig van de gebruikte gist) zou dit bier ook zeer goed betiteld kunnen worden als winterbier.Ingrediënten voor 10 liter: 4000 gram pilsmout 3 EBC Huisvlijt 550 gram tarwemout Huisvlijt 65 gram Saaz pellets HuisvlijtMaischschema temperatuur 50C 62C 72C 76C tijd (in minuten) 30 30 30 10Maischwater: 8,5 liter Spoelwater: 6,5 Kooktijd: 75 minuten Gist: 10 ml Delta X Begin SG: 1100 Eind SG: 1015 Jacques BertensHet onderstaand recept heeft een eerste prijs gewonnen bij de in 1995 gehouden onderlinge wedstrijd van het BKG. Het bier is ingezonden als tripel. Gezien de zwaarte van het bier en het volle karakter kan dit bier ook heel goed doorgaan voor een winterbier. De grenzen tussen de verschillende biertypes zijn nu eenmaal niet altijd duidelijk te trekken hoezeer sommige leden van het BKG daar wel eens anders over denken.Ingrediënten voor 10 liter: 3600 gram pilsmout 3EBC 1000 gram caramout 15 EBC 330 gram kristalsuiker 30 gram Saaz pellets 10 gram Hallertauer hopbloemen 2 gram korianderpoeder 1 gram zoethoutpoeder
temperatuur 52C 63C 73C 78C tijd (in minuten) 15 35 25 1Maischwater: 12 liter Spoelwater: 2 liter Kooktijd: 70 minuten. De Saaz was toegevoegd voordat het wort aan de kook kwam. De Hallertauer, kruiden en kristalsuiker de laatste 10 min van het koken. Gist: Delta V en Farma Import bovengist. Er is geen giststarter gemaakt. De Farma Import bovengist is na 18 uur toegevoegd omdat de Delta V nog niet zichtbaar actief was. Begin SG: 1100 Eind SG: 1025 Theo van de VoordeHieronder het recept waarmee Theo van de Voorde clubkampioen 1995 is geworden en waarvan we de vorige clubavond hebben kunnen proeven.Ingrediënten voor 10 liter: 3000 gram pilsmout 200 gram tarwe(mout/vlokken/meel) 200 gram gierst 250 gram gele basterdsuiker 20 gram Northern Brewer hoppellets 6% (begin koken) 8 gram Saaz hoppellets 3,5 % (10 minuten voor het koken) 2 gram korianderpoeder (10 minuten voor het einde koken)Maischschema temperatuur 52C 63C 73C 78C tijd (in minuten) 15 40 20 1Maischwater: 8 liter Spoelwater: spoelen tot je ongeveer 13 liter wort hebt. Kooktijd: 75 minuten Gist: Farma bovengist (voorheen Farma trappist). Begin SG: 1080 Chou Chou - Pierre RajotteBewerkt door Dennis GroothuisOnderstaand brouwschema is afkomstig uit het boek "Belgian Ale" van Pierre Rajotte. Zoals jullie wel weten heeft deze bekende thuisbrouwer uit Canada ons onlangs bezocht. Iedereen die op de clubavond van januari 1996 aanwezig was, heeft dit bier kunnen proeven. Het boek van Pierre Rajotte is ook in onze bibliotheek te vinden. Hierin staat uitvoerig beschreven hoe dit bier werd gebrouwen. Ingrediënten voor 10 liter 3200 gram pilsmout 3 EBC 100 gram donkere kandij 10 gram hop 5% alfazuur begin koken 15 gram hop 5% alfazuur in 2 etappes toevoegen tijdens koken (gebruik bijv. Challanger, Hallertauer, Herzbrucker of een andere aromahop)Maischschema temperatuur 58C 62C 66C 70C 76C tijd (in minuten) 5 15 30 15 1Maischwater: 6,5 liter (erg dik beslag, vereist continu roeren roeren van het beslag) Kooktijd: 150 minuten. Gist: opgekweekte La Chouffe Begin SG: 1088 Terug naar de overige bierrecepten. ![]() |