|
Bierrecepten - Dubbel AbdijbierIndex
Harrie VermeerHet recept is samengesteld met Harrie Vermeer, brouwmeester van Trappistenbrouwerij "De Schaapskooi" te Berkel Enschot, na de door hem gegeven lezing op de clubavond van juni 1995.Ingrediënten voor 10 liter: 1500 gram pilsmout 750 gram munichmout (15 EBC) 250 gram karamelmout (100 EBC) 25 gram Hallertau hop van 5%Maischschema temperatuur 52C 62C 68C 72C 78C tijd (in minuten) 20 30 15 15 5Maischwater: 7 liter. Beslag aanzuren met bijvoorbeeld melkzuur pH=5,5. Spoelwater: 7 liter (indien nodig aanzuren). Kooktijd: 90 minuten (tot ongeveer 10 liter wort over is). Gist: keuze van de gist is vrij. Tips: zelf opkweken uit een flesje "echte Trappist", Farma bovengist, Delta V of Boots. Het bier zal zeer waarschijnlijk een kleur krijgen van ongeveer 50 EBC
en een bitterheid van 20 EBU.
De RoerstokOp de clubavond van 13 mei 1994 heeft De Roerstok onder leiding van Frits Haen een recept samengesteld voor een dubbel abdijbier.Ingrediënten voor 10 liter: 2500 gram pilsmout (3 EBC) 200 gram caramout ( 20 ECB) 25 gram karamelmout (150 ECB) 25 gram zwarte mout 15 gram Hallertau (5%) 10 gram Goldings (aroma)Maischschema temperatuur 52C 63C 67C 73C 78C tijd (in minuten) 10 25 5 30 2Maischwater: 9 liter Spoelwater: 8 liter Kooktijd: 90 minuten, tijdens het koken 3,5 gram zoethout toevoegen Gist: Farma bovengist Arno van der Linden1e prijs categorie donker smalbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989Ingrediënten voor 10 liter: 1500 gram pilsmout 900 gram palemout 90 gram karamelmout (tegenwoordig aromamout 150 genoemd) 30 gram kleurmout (zwarte mout) 18 gram Hallertauer hop 9 gram Saaz hop
temperatuur 45C 53C 62C 72C 76C tijd (in minuten) 30 30 60 20 10
Jan Wolfs1e prijs categorie donker dikbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989Ingrediënten voor 10 liter: 1800 gram palemout 7 EBC 900 gram munichmout 15 EBC 180 gram kristalmout (tegenwoordig caramout 150 genoemd) 180 gram ambermout 180 gram caramelmout (tegenwoordig aromamout 150 genoemd) 45 gram tarwemout 11 gram Northern Brewer 11 gram Hallertauer 7 gram Brewers GoldMaischschema temperatuur 55C 62C 72C 78C tijd (in minuten) 20 60 30 20
Frank Vries2e prijs categorie donker dikbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989Ingrediënten voor 10 liter: 1250 gram pilsmout 3 EBC 415 gram tarwemout 415 gram kristalmout (tegenwoordig caramout 150 genoemd) 40 gram zwarte mout 40 gram Goldings 210 gram kristalsuikerMaischschema temperatuur 55C 63C 70C tijd (in minuten) 10 60 50
Ben van Doorn3e prijs categorie donker dikbieren 6e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1989Ingrediënten voor 10 liter: 1250 gram pilsmout 415 gram kristalmout (tegenwoordig caramout 150 genoemd) 415 gram ambermout 310 gram tarwemout 200 gram caramelmout (tegenwoordig aromamout 150 genoemd) 33 gram hopbloemen (soort onbekend, afkomstig van de Dolle Brouwers)
temperatuur 55C 64C 72C 78C tijd (in minuten) 60 30 60 15
Harry Pijpker2e prijs categorie donker smalbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991Ingrediënten voor 10 liter: 2680 gram palemout 150 gram caramout 120 EBC 150 gram zwarte mout 200 gram munichmout 105 gram bruine kandij 50 gram Challenger pellets 33 gram Hersbrucker 3% pellets 10 gram Styring Goldings 4,5% pellets 150 gram lindehoning
temperatuur 53C 65C 72C tijd (in minuten) 30 90 15
Piet Strijker1e prijs categorie donker dikbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991Ingrediënten voor 10 liter: 2500 gram pilsmout 400 gram caramout 150 EBC 35 gram chocolademout 37 gram Goldings pellets
temperatuur 55C 65C 73C tijd (in minuten) 30 60 45
Jan Driehuis2e prijs categorie donker dikbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991Ingrediënten voor 10 liter: 950 gram pilsmout 475 gram caramout 150 EBC 475 gram tarwemout 285 gram maïsvlokken 24 gram wilde hopMaischschema temperatuur 55C 65C 72C tijd (in minuten) 30 30 30
Martijn Logtens3e prijs categorie donker dikbieren 8e Open Nederlandse Kampioenschappen voor Amateur-bierbrouwers 1991Ingrediënten voor 10 liter: 2820 gram pilsmout 255 gram aromamout 150 EBC 100 gram caramout 150 EBC 35 gram zwarte mout 13 gram Goldings 8 gram Hallertauer 8 gram Tettnanger 3 gram Saaz 50 gram kandijstroop 35 gram bruine kandijsuiker 1 gram Iers mosMaischschema temperatuur 37C 45C 50C 52C 65C 73C 78C tijd (in minuten) 10 10 12 30 50 34 5Maischwater: 9 liter Spoelwater: 6 liter Kooktijd: 75 minuten Gist: opgekweekte gist van West-Vleteren Begin SG: 1080 Eind SG: 1026 Terug naar de overige bierrecepten. ![]() |