Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Bierrecepten - Dortmunder

 

Paul Langenbergen

Omdat de meeste Roerstokkers vooral bovengistende bieren maken, leek het wel een aardig idee om eens een eenvoudig recept van een ondergistend bier te geven. Het wordt namelijk weer kouder en zelf heb ik ( Paul Langenberg) de ervaring dat het zonder speciale koelapparatuur toch mogelijk is om, gebruik makend van de winter, een ondergistend bier te brouwen.
Alweer enige jaren geleden nam Chris Wisse van huisbrouwerij Domus voor ons een grote fles ondergist mee. Hiervan heb ik dankbaar gebruik gemaakt door een soort Dortmunder te brouwen, gewoon op zolder waar het aardig koud was. Chris Wisse had verteld dat ondergist het ook bij hogere temperatuur doet en dat het gistproces zelfs sneller gaat als de hoofdvergisting plaatsvindt bij ongeveer 10 graden of zelfs hoger. Het resultaat was een bier dat door velen gewaardeerd werd als gewoon lekker, de temperatuur van de nagisting lag op ongeveer 4 graden, nogmaals gewoon geleverd door moeder natuur. Misschien toch eens proberen als Koning Winter gaat regeren. Geleid door Erwin Krol komen we er wel.

Ingrediënten voor 10 liter:

3500 gram   pilsmout
 100 gram   karamelmout 
  25 gram   Hallertau hopbloemen


Maischschema

temperatuur         37C   42C   52C   62C   68C   72C  78C         
tijd (in minuten)   15     15   10    40    40    45    3


Maischwater: 11 liter
Spoelwater: 5 liter
Kooktijd: 75 minuten
Gist: Domus (totale gistingsduur was 4 weken)
Begin SG: 1070
Eind SG: 1014Terug naar de overige bierrecepten.

Home jacbier