Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Onze Taal, Wort


Wat is er fout aan het volgende lijstje?
De bier.
De glas.
De vat.
De wort.

 

Ik vraag jullie dat omdat ik na het verschijnen van dit blad van enkele lezers opmerkingen kreeg over het gebruik van "het wort" in mijn verhaaltje over koken.

Het is niet altijd makkelijk om juist met onze taal om te gaan. Ook ik heb daar regelmatig problemen mee. Zo heb ook ik met betrekking tot het woord wort jarenlang gezondigd tegen de regel dat onzijdige woorden het lidwoord het hebben. Na eens een publicatie van prof. Baetslé gelezen te hebben waarin hij het lidwoord het gebruikte voor wort zag ik in de woordenlijst der Nederlandse taal van 1954 (het zogenaamde groene boekje) dat het woord wort inderdaad onzijdig is.

Het gebruik van "de wort" is behoorlijk ingeburgerd. Toch is dat niet geheel fout. In de toelichting op de woordenlijst is met betrekking tot het woordgeslacht en het gebruik van lidwoorden vermeld dat de woordenlijst aansluit bij de schrijftalige traditie. Het gevolg hiervan is dat de aanduidingen voor het woordgeslacht en het lidwoord soms afwijken van de in de gesproken taal gebruikte, maar ook dat de eenheid van het geschreven Nederlands in het Noorden en Zuiden van ons taalgebied gewaarborgd is. Wie echter van de gestelde regels wil afwijken, heeft de vrijheid. Aldus de bedoelde toelichting.

Omdat dit tijdschrift uitgegeven wordt in zowel Nederland als in België hou ik het op het wort.

Overigens kent het woord wort geen meervoudsvormen. Worten of worts bestaat dus niet.

Jacques Bertens
 

Eerdere publicatie

Dit artikel is eerder gepubliceerd geweest in het het vakblad voor de amateur wijn-, bier- en likeurmaker en verwante hobby's Proost, nr. 2, maart/april 1994.


Terug naar de overige Artikelen over het brouwen van bier.


Home