Steun deze site. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com
Het kost je niets extra.

koken & tafelen algemeen

 

mail info@hobbybrouwen.nl

Een andere kijk

In het personeelsblad van mijn werkgever, de provincie Noord-Brabant staat elke keer een lijstje van een van de provinciale medewerkers. Door middel van het lijstje krijg je vaak een heel ander kijk op een collega. De gezichten op de gang gaan meer leven als je weet dat er een enthousiaste drummer, een vogelliefhebber of een amateur astroloog achter schuil gaat. Recentelijk was ik aan de beurt. Voor jullie Roerstokkers zal het onderwerp van mijn lijstje niet zo verrassend zijn. Hierna is het lijstje met de daarbij behorende inleidende tekst integraal overgenomen.

Het lijstje

De interesse die ik heb voor bier is zonder meer volwassen te noemen. Al ruim 21 jaar wil ik alles weten over het bereidingsproces van deze eeuwenoude drank. De laatste 18 jaren brouw ik mijn eigen bier. Telkens weer raak ik gefascineerd door het spel met de natuur dat een bierbrouwer moet uitvoeren. Het is een spel dat bepaald wordt door de gebruikte grondstoffen, biochemische reacties (enzymen) en een levend organisme (gist). De variaties zijn eindeloos. Je kunt steeds iets anders proberen en kijken waar je uit komt. Voor het echt sturen van het proces komt er meer kijken. Dan moet je goed weten wat voor soort bier je wilt hebben en welke paden je moet volgen. Door goed observeren, proeven en het bestuderen van professionele literatuur over het brouwproces leer ik constant. Via het schrijven van artikelen en het geven van lezingen deel ik mijn kennis en ervaringen met anderen. Sinds een aantal jaren gebruik ik hiervoor ook het Internet (www.hobbybrouwen.nl). Zo worden de twee grote hobby's van mij gecombineerd: bier en het omgaan met de PC.

Als zelfbrouwer moet je weten wat er te koop is en proef je veel bier. Voor alle duidelijkheid: proeven is voor mij bewust drinken en zeker geen overmatig alcoholgebruik. Als je weet wat er allemaal bij komt kijken om een goed bier te brouwen giet je het niet achteloos door je keel. Een zelfbrouwer geniet, ook als hij drinkt met zijn maten.

 

Genieten doe ik met de volgende bieren

Rochefort 8

Een Belgisch trappistenbier. Eén slok van dit bier en je weet wat bedoeld wordt met authentiek trappistenbier. Voor mij is dit bier de absolute top. Zo rijk en complex van smaak, en toch goed drinkbaar, is volgens mij geen enkel ander bier ter wereld. Een goddelijke drank.

Westmalle Tripel

Afkomstig uit een andere trappistenbrouwerij is deze lieveling. Fruitig, kruidig en een stevige bittere nasmaak. Vol en droog. Elk flesje smaakt net een beetje anders, dit bier verveelt nooit. Al het goede komt van... de trappisten!

Leeuw Najaarsbock 2000

Mijn favoriet bokbier van dit jaar. Robuust van smaak door een verantwoord gebruik van gebrande mout en karamelmout. Heel anders dan bijvoorbeeld Grolsch herfstbok is het droog van smaak. Een eigenzinnig bier van een Limburgse brouwer die zich niets aantrekt van de vervlakkende trend.

Brand Imperator

Vreemd dat deze klassieker uit de Heineken stal bij de Nederlandse bierliefhebbers nooit de plaats heeft verkregen die het volgens mij verdient. Amberkleurig en gekenmerkt door een moutige smaak. Met dit bier laat het Heinekenconcern zien dat ze niet voor niets 's werelds tweede grootste brouwer is.

Rodenbach Grand Cru

Ook een klassiek speciaal bier. Met zijn uitgesproken frisse zure smaak een buitenbeentje. Zeer geschikt als dorstlesser in de zomer. Een echte liefhebber geniet er echter het gehele jaar van. Volgens een eeuwenoude methode gebrouwen. Volkomen terecht staan gebouwen van de brouwerij op de nationale Belgisch monumentenlijst.

Oud Hoegaards

Dankzij brouwer Pierre Celis heeft het aloude biertype witbier een geweldige comeback gemaakt. In 20 jaar groeide zijn éénmans brouwerijtje uit tot een miljoenenbedrijf. Gelukkig is de kwaliteit van dit fruitig fris witbier na de overname door biergigant Interbrew overeind gebleven.

Erdinger Weissbier

De Duitse tegenhanger van witbier is het Weizenbier. Weizenbieren kenmerken zich door een typische licht kruidige kruidnagelachtige smaak (afkomstig van de gist). Erdinger Weissbier is een mooie volmondige representant van dit biertype.

La Chouffe

Verscholen in de groene heuvels van de Ardennen ligt de kabouterbrouwerij d'Achouffe. Na een lange wandeling door de schitterende omgeving van de brouwerij smaakt dit vol, kruidig en evenwichtig bier nog beter. In het proeflokaal is het dan genieten geblazen met een grote G.

Gordon Scotch Ale

Een donker zwaar bier met een ronde licht boterachtige smaak. Een bier dat het goed doet in de donkere maanden van het jaar.

Yeison's Welkomsbier

Niet in de winkel te koop maar zelfgebrouwen ter gelegenheid van de aankomst van onze zoon Yeison uit Colombia. Licht bruin van kleur, pittig en wat ondeugend. Een bier om van te houden en nog steeds in ontwikkeling.

Jacques Bertens

 

Eerdere publicatie

Dit artikel is eerder gepubliceerd geweest in het clubblad van "De Roerstok" van december 2000.