Een hydrometer is een eenvoudig glazen instrument waarmee het
soortelijk gewicht van een vloeistof kan worden bepaald. Aan de hand van het verschil in
soortelijk gewicht voor de hoofdgisting (begin SG) en na de vergisting (eind SG) kan bij
benadering het alcoholgehalte berekend worden.
Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik naar het artikel Begin en eind SG dat ik schreef
voor Proost.
Een hydrometer hoort afgelezen te worden op het vloeistofniveau. Doordat de vloeistof
tegen het glas omhoog kruipt is dit heel lastig. Als je steeds de waarde afleest op het
opgekropen randje is dat geen bezwaar. Het gaat ons om het verschil tussen het begin en
het eind SG en de hydrometers die we als amateurbrouwers gebruiken zijn niet zo
nauwkeurig.
Maatglas
Een maatglas is een glas dat gebruikt kan worden om een hoeveelheid
vloeistof af te meten. In een brouwerij wordt een maatglas vooral gebruikt om het SG te
bepalen. Na het vaststellen van het SG wordt het gemeten wort gewoon door de gootsteen
gegoten. Je kunt natuurlijk ook wort een beetje proeven voordat je het weg giet.
In verband met het infectiegevaar is het namelijk onverantwoordelijk het wort
weer in het gistvat terug te gieten. Dankzij een hoog en smal maatglas wordt het verlies
zo veel mogelijk beperkt.
Bij het bottelen bepaal je het eind SG. Het bier in het maatglas proef ik na de bepaling
voor de eerste vaststelling van de kwaliteit van mijn bier.
Berg een maatglas altijd goed op. Door de verhouding tussen de hoogte en de breedte is
zo'n glas snel omgestoten, zo heb ik door schade en schande moeten ondervinden.
Een plastic maatglas is onbreekbaar en daarom
bijzonder handig. Voor een goede aflezing moet het maatglas wel zo vol
mogelijk gevuld zijn. Hou er rekening mee dat de hydrometer ook ruimte
inneemt. Na een paar bepalingen weet je hoe hoog je het maatglas moet
vullen.